СРПСКИ СОКОЛОВИ

Клуб борилачких вештина СРПСКИ СОКОЛОВИ настао је захваљујући члановима Удружења Српског Славјанског Саборја – Велибору Милетићу, Драгану Ђинђићу Станковићу и Љубомиру Стефановићу. Основан је по угледу на стара соколска удружења, која су некада постојала у Србији и у другим славјанским земљама, са циљем развијања како телесне тако и духовне културе.

Клуб је основан 6. маја 2009. на дан Св. Ђорђа у Београду. Активни тренинзи, под вођством главног тренера Велибора Милетића (врховни саборник УССС) су одржавани у спортској хали ‘Пинки’ у Земуну још од половине 2008. године. На оснивачкој скупштини, за председника клуба и овлашћено правно лице изабран је Љубомир Стефановић.

Основни циљ деловања клуба је саборност младих људи кроз спорт, телесно здравље и неговање духовних вредности као што су родољубље, правдољубље и човекољубље.

Најзаступљенији борилачки спорт на тренинзима је кик-бокс. Повремено се вежбају и друге борилачке вештине.

Поред одржавања тренинга у Београду, Удружење је основало кик-бокс клуб у Лепосавићу, на Косову и Метохији који је био активан до 2011. године. Намера Удружења је да се и у другим општинама Србије оснују клубови-огранци Српских Соколова. Удружење има братску сарадњу са сличним спортским удружењем у Украјини (под окриљем Украјинског Славјанског Саборја) које води Јури Костров, мајстор више борилачких вештина.

У раду клуба, и његовог деловања у Лепосавићу, много су помогли Небојша Симић (пензионисани инструктор жандармерије, врховни саборник УССС), Мика Богдановић (привредник) и Сава Росић (преводилац, врховни саборник УССС), као и многи други који су увидели потребу за оваквим Удружењем.

Оснивачи Клуба борилачких вештина Српски Соколови су:

• Љубомир Стефановић (председник клуба)
• Велибор Милетић
• Драган Ђинђић Станковић
• Милош Поповић
• Бојан Бербер
• Никола Добријевић