ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ РУСИ И СРБИ СПАСТИ СВЕТ!

guskova_2015

Академик Eлена Гускова, почасни члан Српског Славјанског Саборја

Србија је важна Русији, каже за „Вечерње новости“ академик Eлена Гускова, руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука и почасни члан Српског Славјанског Сабора.

Гускова, руски експерт за Балкан, наводи да у садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ, а ко не.

Зна ко никад није пуцао у њу. А, ниједан Србин никада није пуцао у Русију. Зато је за моју земљу Србија јединствен пријатељ у свету. Можда чак и једини. Најискренији. Наш брат.

Подсећајући да су Срби и Руси у свим великим историјским догађајима увек били заједно, она наглашава и да су две земље последњих година кренуле у нову, заједничку историју.

Односи Србије и Русије су се вратили у свој стари, прави колосек. То се најбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србију, када је Русија јасно показала да стоји иза Србије и у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, као и сада у заједничкој борби да Косово не буде примљено у Унеско. С друге стране, Србија није подржала санкције Русији, а то и руководство и народ моје земље изузетно цене.”

На питање какви ће односи Србије и Русије бити у будућности, Гускова је рекла:

Најискреније, без имало претеривања, верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Руси због своје јачине и моћи, а Срби зато што су увек били борци за правду и добро, не само своје него и добро свих који их окружују.

Према њеном мишљењу два су разлога зашто на приближавање Србије и Русије један део интелектуалне елите у Србији гледа са подозрењем.

Два су разлога за то. Један је у чињеници да је Западна Европа, увек у историји покушавала да одврати Србију од приближавања Русији, а то је чинила управо помоћу дела српске интелектуалне елите. Други разлог је подељеност друштва, нарочито интелектуалаца, али то је присутно и код нас и код вас. У обе државе увек има словенофила и русофила, али и оних оријентисаних према Западу, па кад једни успевају у својим намерама, други негодују и осуђују. Важно је, међутим, да, вековима, ниједна западно оријентисана српска власт није успела да промени осећање народа које већински воли Русију.

Улазак Србије у НАТО нарушио би добре односе

Добре односе Русије и Србије могао би да наруши само улазак Србије у НАТО, сматра Eлена Гускова и додаје да би се од тог тренутка, када је реч о односима две земље, све променило.

Припадност државе неком војном савезу у значајној мери мења њену спољну политику. Србија је у окружењу чланица НАТО или кандидата за чланство у том војном савезу, зато очекујем да ће бити под притиском да у будућности приступи НАТО.

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука додајући да верује да ће, ипак, Србија остати војно неутрална је додала да је Србија много важна Русији, а да у садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ.

За Вечерње новости, 1. 11. 2015.