БРАТСКА ПОМОЋ

Русија је, одговарајући на апел за помоћ који је руководство Србије упутила 15. маја када је проглашено ванредно стање у земљи због поплава, истог дана, у четвртак, донела одлуку о “пружању братске помоћи српском народу” .

Tan Током ноћи између четвртка и петка припремљена су два авиона „Ил-76“ којима су упућени спасилачки тимови аеро-мобилне групе “Центроспас” и Центра за извршавање спасилачких операција посебног ризика “Лидер”, виокотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, подводна и специјална опрема, као и моторни чамци.

Заменик директора Руско-српског хуманитарног центра Анатолиј Александрович Башкирев рекао је за Тањуг да су у Ниш стигли искусни спасиоци, професионалци који ће помоћи најугроженијим деловима Србије и да ће овде остати колико то буде потребно.

“Ми смо реаговали одмах пошто нас је господин (Александар) Вучић контактирао. Влада Руске федерације одмах је одлучила да упути помоћ која би била транспортована са два авиона типа “Иљушин”. Ми смо свесни да је овде тешка ситуација и Руска Федерација је одлучила већ током ноћи да упути ову помоћ,” рекао је Башкирев.

У оквиру прве групе стигла су 42 припадника “Центроспаса” и 29 спасилаца из центра “Лидер”. Руски спасиоци опремљени су свим што је неопходно за пружање помоћи и за потрагу за несталима у зони поплава и спремни су да аутономно делују до 15 дана.

Авиони руског министарства поред опреме неопходне за операцију спасавања, превезли су и прву пошиљку хуманитарне помоћи која укључује храну, дневне потрепштине и лекове за угрожено становништво.

Са руске стране, акције је координирао главни војни стручњак, заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Чижиков.

hELIO NA

Чижиков је том приликом додао да су у руском одреду и два кинолошка тима са псима за тражење и претрагу терена. На располагању су и два хеликоптера К- 32 који су смештени у Нишу, такође опремљени савременом спасилачком опремом. Тим хеликоптерима је касније пребачена хуманитарна помоћ грађанима са поплављеног подручја у околини Шапца.

Такође, Едуард Чижиков је присуствовао седници кризног штаба Шапца на којој је разматрана ситуација на подручју тог града угроженог нарастањем Саве а после које је оценио да је ситуација у Шапцу стабилна.
Док су руски специјалци допремали хуманитарну помоћ Шапцу у храни, белоруски спасилачки тимови су заједно са колегама из Србије, учествовали на одбрани Хемијске индустрије Зорка.

Одмах по доласку у Ниш, у Руско-српски хуманитарни центар, група спасилаца, уз помоћ стручњака из центра који су радили на деминирању код Параћина, отишла је у Обреновац, једну од поплавом најугроженијих општина Србије која је била 90 одсто под водом и из које је било потребно евакуисати још око 2.000 људи.

Код Обреновца су руску екипу дочекали председник Владе Србије Александар Вучић, министри унутрашњих послова и одбране, Небојша Стефановић и Братислав Гашић, и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Нешто касније, два агрегата капацитета 120 киловата упућена су са нишког аеродрома “Константин Велики” према Обреновцу, а ово је део помоћи коју је обезбедио Руско-српски хуманитарни центар.
“Ми смо обезбедили ова два агрегата капацитета 120 кw, које сада шаљемо у Обреновац, како би помогли да се обезбеди електрична енергија где је најпотребнија. Агрегати су веома моћни и битно ће помоћи становницима”, рекао је приликом утовара агрегата за Обреновац заменик кодиректора руско-српског хуманитарног центра у Нишу Николај Сукора.
Сукора је рекао де ће агрегати бити отпремљени до Обреновца а да ће Републички штаб за ванредне ситуације одлучити где ће они бити постављени и да ће то сигурно бити тамо где је најпотребније.
Он је поновио да ће агрегати остати колико то буде потребно и да на складишту има још таквих агрегата који ће у случају потребе по одлуци штаба бити допремани до најугроженијих места.

Руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков саопштио да је Министарство покренуло хуманитарну операцију великих размера у Србији погођеној поплавама.
– Наши тимови већ раде, раме уз раме, са Руско-српским хуманитарним центром у погођеним областима и извршавају задатаке заштите живота и здравља и одвојене помоћ и жртвама – рекао је Пучков.

Иначе, уместо обичног сумирања њихових резултата, можда је најбоље цитирати речи једног становника Обреновца, који је још 17. маја на почетку спасилачке операције, пред новинарима рекао следеће: „Овде сви највише хвале Русе. Иако се сви спасиоци пристигли из иностранства јако труде и помажу пуном паром, ту нема збора, Руси су најбољи и они су ти који предњаче у пожртвовању и свему другом. Нико не може да верује да толико несебично помажу некога ко није њихов народ“, а на крају је додао да се „у Обреновцу спашава ко како може, а Руси извлаче и људе и животиње. Спашавају и људе и псе и све што могу“, закључио је тај очевидац за београдске медије.

Док се водила битка против стихије у Србији, Амбасада Србије у Москви организовала је прикупљање помоћи за жртве разорних поплава у Србији, а одзив на апел је огроман, пре свега грађана Русије. Људи долазе са сузама у очима, зову и питају како могу да помогну и шта је најпотребније, кажу у амбасади где је одмах по добијању инструкција Министарства спољних послова крајем прошле недеље формиран кризни штаб од представника амбасаде и наше дијаспоре. На сајту амбасаде објављено је да се прикупља хуманитарна помоћ, а отворена су и три жиро рачуна у Евроаксис банци за уплате у рубљама, еврима и доларима. Велики је одзив и волонтера – то су студенти који долазе и помажу у паковању помоћи која ће ускоро бити транспортована у Србију. Амбасада дежура од 10 ујутро до 10 навече, али врата нашег дипломатског представништва остају отворена и ако неко дође до поноћи. Поред робе – а то су душеци, постељина, ћебад, одећа, обућа, антисептична средства, кућна хемија, конзервирана храна и друго што је потребно, људи долазе и дају несебичне прилоге у готовини уз потврду коју издаје амбасада. Поред места за прикупљање помоћи у самој амбасади, организована су још четири пункта у те сврхе – још један у Москви, као и у Санкт Петербургу, Краснодару и Сочију.

Руски спасиоци: Волимо ваш народ

19. мај 2014.

01cc

Међу Русима који су евакуисали Обреновац, Петар Гриценко, Александар Гурин и Јефин Белов. „Одавно у невољи нисмо видели такву солидарност.“

МИНУТИ су многе људе у Обреновцу делили од смрти. Вода је надирала. Људи су викали: „Узмите мене“, „Спасите нас“. Ова слика пратиће нас заувек. Али, то нам је посао. Вечно смо захвални Србији што је имала поверења да нас позове у помоћ.

Овако, скромно, скривајући умор после три дана неспавања и много сати у води, за „Новости“ говоре тројица руских спасилаца, челичних војника Центра спасилачких операција од посебног ризика „Лидер“, који су учествовали у евакуацији 2.500 људи. Петар Гриценко (30), Александар Гурин (38) и Јефин Белов (48) обучени су да се боре са поплавама и пожарима, планинари су, падобранци, специјалци… У својим биографијама имају борбу са терористима у московском театру, једној од метро-станица, поплавама и пожарима у Русији… Овом списку додају и Обреновац.
– После спасавања људи су нас грлили и љубили – прича нам Гурин, који ће из Обреновца понети ожиљак на челу који је задобио када је спасавао људе из чамца који се током спасавања преврнуо. – Пливао сам и успео да их вратим у пловило. Али, мене је вода бацила назад. Потонуо сам, неколико пута ударио у бетон, јер је вода поплавила мост. Успео сам да изроним 15 метара низводно где су ме колеге извукле. Након санирања повреде вратио се да спасава Обреновчане.

Најмлађи међу њима, Петар Гриценко, каже је био згранут сценом из Обреновца, да је вода толико брзо долазила: – Ускакали смо у чамце. И ваши људи су веома храбри. Трчали су да помогну. Водили су нас, јер нам је терен био непознат. Одавно нисам видео такву солидарност. Веома поштујем и волим ваш народ – прича Гриценко, који је једини већ био у нашој земљи у акцији уклањања мина у Параћину.

РУСКИ ХЕРОЈИ: Из бујице извукли две жене и специјалца!

21.05.2014.

aleksandar-gurin-valerij-loktionov

Александар Гурин и Валериј Локтионов скочили с обреновачког моста и од сигурне смрти спасли две Обреновчанке и српског спасиоца

Александар Гурин (38), руски спасилац којем се због херојског потеза диви цела Србија, за Курир каже да би без размишљања поново урадио исто. Наиме, овај храбри човек је пре три дана, видевши да се чамац за спасавање у којем су биле две жене преврнуо у води и да је почела да га носи бујица, скочио са обреновачког моста, допливао и избавио их. Иако је на овом мосту било много људи, нико се није усудио на овакав потез.

– Опет бих исту ствар урадио. То је био инстинкт спасиоца, ми смо ту да спасавамо животе. У том тренутку никога око себе нисам видео. Нисам успео ни лице да видим, само сам их убацио у чамац, а онда ме је вода однела и ударио сам главом о мост – каже овај неустрашиви и скромни човек, који за себе не мисли да је херој, и додаје да је његов посао тимски и да би свако од његових колега исто урадио.

Оно што јавност није чула и видела јесте сцена на другој страни моста, где је у размаку од минут-два други руски спасилац ускочио у воду како би спасао српског специјалца који је пао са речног скутера.

Валериј: Био је на граници свести, па сам га пребацио на леђа и попео на дрво
– Убрзо пошто се чамац преврнуо, српски спасилац са скутера је упао у воду, а ја сам скочио и успео да га извучем. Био је на граници свести, па сам га попео на леђа и пребацио на дрво како нас вода не би даље носила – прича Валериј Локтионов (43), чији лудачки храбар чин у општем хаосу нико није приметио, и наставља.

– Затим нас је покупио спасилачки чамац који је био пун воде и почињао да тоне, па смо рукама морали да избацујемо воду из њега. Али то је све део нашег посла – закључује Локтионов.

Ова два хероја су са преосталима из руског тима пре два дана из Обреновца дошли у Шабац како би се нашли на услузи уколико ситуација са поплавама у овом граду постане критична.

RUSI_100Из Београда је отпутовало стотинак руских професионалних спасилаца који су се далеко пре свих осталих одазвали на позив у помоћ, и који су у немогућим условима спасили око 3000 људи, при чему су ризиковали и своје сопствене животе, пише Глас Русије.

Међутим, како су приметили неки највећи београдски медији – на испраћају руских спасилаца се није појавио буквално нико од српских министара да им макар стиском руке и топлим речима захвали на свему учињеном.

Дакле, још на самом почетку целе трагедије коју су изазвале незапамћене поплаве, Србија је упутила званичан позив Европској унији и Русији да јој помогну у савладавању водене стихије и евакуисању животно угрожених грађана. И док су из Брисела у тим драматичним тренуцима стизале само речи охрабрења, попут на пример изјаве Кетрин Ештон која је дословно поручивала да су „њихове мисли са нама“, дотле су из Русије још истог дана кренули врхунски специјалци обучени за такве ситуације, заједно са авионима пуним опреме за спасавање, наводи Глас Русије.
А затим су, дошавши одмах на лице места, по признању свих очевидаца, учинили надљудске напоре и спасили из воде неколико хиљада људи, од чега је било око 600 деце.

Осим тога, чак и да су несебични руски спасиоци заиста били испраћени из Београда на најбољи могући начин, и тада остаје питање – да ли увек морају да се десе неке природне катастрофе или ратови да би се показало у којој мери су српски и руски народ упућени једни на друге и колико су заправо неискоришћене могућности заједничке сарадње – од економије, политике, па све до оваквих ванредних ситуација?

Хвала вам браћо у име Српског народа!